سایز کتاب
به اندازه طول و عرض هر برگ کتاب قطع یا سایز کتاب گویند. برای نام گذاری اندازه های مختلف کتاب، اصطلاحاتی بین ناشران، نویسندگان و مراکز چاپ موجود است که معمولا از آنها استفاده می شود.
قطع های مختلف کتاب از آن جهت به وجود آمد که هم حمل و نقل و نگهداری کتاب را آسان تر می کرد، و هم در میزان هزینه های مصرف کاغذ کاهش بیشتری داشت و اصطلاحاً پرتی کاغذ کمتر می شد. ضمن این که راحتی در دست گرفتن کتاب و چشم نواز بودن مراحل مطالعه کتاب نیز در تعیین اندازه قطع های استاندارد کتاب موثر واقع شد.
نامگذاری
گاهی در نام گذاری سایز کتاب، کاربرد آن نیز در نظر گرفته شده است. برای مثال، کتابی که در جیب شما جا شود و به راحتی قابل حمل و نقل باشد قطع جیبی نامگذاری شده است. یا کتابی که در جیب پالتوی شما قابل جایگیری باشد قطع کتاب پالتویی نامگذاری گردیده است.
قطع بغلی، قطع بازوبندی و قطع حمایلی نیز بر همین اساس نام گذاری شده اند. نام قطع رحلی نیز نامش از آنجا آمده است که برای خواندن آن (برای مثال در مساجد) از رحل یا چهارپایه چوبی استفاده می کنند.
ابعاد رایج استاندارد سایز کتاب
کتاب معمولاً در اندازهها وسایزهای(قطع ) مختلفی چاپ میشود که بستگی به حجم کتاب دارد و بیشتر یک امر سلیقهای میباشد.از استانداردهای سایز کتاب میتوان به موارد ذیل اشاره نمود (ابعاد به سانتیمتر هستند):
- قطع جیبی ۱۵x۱۱
- قطع پالتویی ۲۱x۱۲
- قطع رقعی ۲۱x۱۴
- قطع خشتی (مربعی) ۲۱x۲۱
- قطع بیاضی ۲۲x۲۹ (در این قطع عرض کتاب بیشتر است)
- قطع وزیری ۲۴*۱۷
- قطع بیاضی بزرگ ۲۴x۳۴
- قطع رحلی کوچک ۲۹x۲۲
- قطع رحلی بزرگ ۳۴x۲۴
- قطع سلطانی ۴۹x۳۴
البته بیشتر کتابها در اندازه وزیری چاپ میشوند.[۲۰]
منبع : ویکیپدیا.